1 op de 5 kinderen kampt met eczeem
Preventieve huidverzorging helpt frequentie opstoten terugbrengen
Diegem, 6 april 2017 - Steeds meer kinderen hebben last van atopisch eczeem, een jeukende huidaandoening die heel belastend kan zijn. Dermatoloog Thomas Maselis: “Net zoals het aantal allergiepatiënten stijgt, zie ik ook steeds meer mensen met atopisch eczeem. In plaats van de aandoening na te hollen door enkel opstoten te behandelen met o.a. cortisone, proberen we nu opflakkeringen voor te zijn door preventief de gevoelige huid te behandelen en hydrateren.” Een aanpak die werkt en die Bayer graag ondersteunt met tips voor atopische patiënten.
Atopisch eczeem, een stijgende tendens
Er bestaan verschillende soorten eczeem, waarvan de lichte tot matige variant of de ‘atopische dermatitis’ de meest voorkomende is. Vandaag kampt in ons land 20% van de kinderen en 3% van de volwassenen met deze chronische ontsteking van de huid die gepaard gaat met veel jeuk en vaak ook een rode, schilferige huid.
Dr. Thomas Maselis: “Vergeleken met 10 jaar geleden, krijgen we meer patiënten die last hebben van atopisch eczeem. Kinderen met eczeem hebben trouwens ook meer kans om later astma of hooikoorts te ontwikkelen. De precieze oorzaak is nog onbekend, maar het gaat om een combinatie van factoren waarbij erfelijke aanleg een duidelijke rol speelt. Bij atopische patiënten werkt de beschermlaag van de huid niet goed – je kan het vergelijken met dakpannen die niet mooi aansluiten. Dit bovenste laagje van de opperhuid droogt uit en laat te veel water verdampen uit de opperhuid. Ook laat de beschadigde opperhuid irriterende stoffen en allergenen door – denk aan huisstof, pollen, katten- en hondenhaar… – waardoor ontsteking en jeuk ontstaan. Er wordt ook een belangrijke rol gespeeld voor bacteriën, zoals stafylokokken, op de plaatsen van eczeem zien we een duidelijke toename van deze bacteriën.”
Vooral jonge kinderen hebben last van atopisch eczeem. Bij baby’s van 5 à 6 maanden begint de aandoening meestal in het gezicht om, bij kruipleeftijd, te verschuiven naar de huidplooien (binnenkant ellenbogen, knieholtes). Rond 4 à 5 jaar wordt de opperhuid iets dikker en verminderen de klachten vaak. Ook in de puberteit, als de eigen hormoonproductie op gang komt en de patiënt veel huidsmeer produceert, wordt de huid continu gehydrateerd en verbeteren de eczeemvlekken. Ongeveer 10% blijft na de puberteit nog last hebben van atopische dermatitis.
Verschuiving naar proactieve behandeling
Atopisch eczeem verloopt onvoorspelbaar, waarbij rustigere periodes afwisselen met pieken waarin patiënten veel last hebben. Dr. Maselis: “Dé basisbehandeling is hydrateren. Want een droge huid kan eczeem uitlokken of verergeren. In die zin zien we een verschuiving in de manier van behandelen. We proberen nu de typische opstoten voor te zijn door proactief de huid soepel en zacht te houden en ondertussen een verzorgende crème te gebruiken zonder dat de eczeemopstoot er is. Dat kan door te hydrateren met moderne crèmes en onderhoudszalven te smeren op eczeemgevoelige plaatsen. Uit onderzoek blijkt dat patiënten minder medicatie nodig hebben als ze preventief smeren dan als ze een opflakkering krijgen en die moeten laten behandelen, vaak met cortisone. Wel komen hiervoor steeds meer alternatieven op de markt, zalven die de ontstekingsreactie van eczeem iets trager remmen maar geen corticosteroïden bevatten en minder neveneffecten uitlokken.”
10 tips voor een atopische huid
Een atopische huid verzorgen, doe je op twee manieren: enerzijds je huid zo weinig mogelijk irriteren en anderzijds je huid zo veel mogelijk beschermen door te hydrateren. Samen met dermatoloog Maselis reikt Bayer, producent van het Bepanthen-gamma, 10 gouden tips aan:
- Hoe raar het ook klinkt, water droogt de opperhuid uit. Vermijd dus lange, warme baden en kies voor korte, lauwe douches. Laat je ook niet verleiden om jeuk te verzachten met een koud washandje, dat zorgt misschien tijdelijk voor een comfortabel gevoel maar maakt je huid alleen nog droger.
- Vermijd je huid droog te wrijven, ga voor zachtjes deppen.
- Klassieke zepen tasten het dunne beschermlaagje van je huid aan. Gebruik dus liever speciale douche- of badolie om je te wassen.
- Gebruik dagelijks een goede hydraterende crème. Blijf smeren, ook als je huid er goed uitziet.
- Probeer krabben te vermijden en ban zo veel mogelijk stress, zodat je niet in de vicieuze cirkel van ‘stress-krabben-nog meer last’ terechtkomt.
- Vermijd ruwe kleding, genre wol, en kies voor zachte, huidvriendelijke stoffen zoals katoen.
- Spoel je na het sporten meteen kort af om te vermijden dat zweet gaat prikken.
- Let op de luchtvochtigheid binnenshuis, zeker in de winter wanneer atopische patiënten meer last hebben van droge lucht.
- De invloed van licht en zon verbetert vaak atopie maar let op te hoge temperaturen en bescherm altijd je huid.
- Win tijdig advies in. Soms zijn opstoten niet te vermijden en moet je ze efficiënt behandelen. Je dermatoloog bekijkt of cortisone-houdende medicijnen nodig zijn en bespreekt de behandeling.
Bayer: Science For A Better Life
Bayer is een wereldwijd opererende onderneming met kernactiviteiten in de Life Science-sectoren van de gezondheidszorg en de landbouw. Bayer wil met zijn producten en diensten de mens tot nut zijn en bijdragen tot een hogere levenskwaliteit. Tegelijkertijd creëert Bayer waarde via innovatie, groei en hoog winstpotentieel. Het concern staat voor duurzame ontwikkeling en erkent zijn rol als sociaal en ethisch verantwoordelijke ‘corporate citizen’. In het boekjaar 2016 telde Bayer ongeveer 115.200 medewerkers en bedroeg de omzet 46,8 miljard euro. De investeringen bedroegen 2,6 miljard euro en de R&D-uitgaven 4,7 miljard euro. Deze cijfers bevatten die van de hoogwaardige polymeren-business, die op 6 oktober 2015 als zelfstandige onderneming onder de naam Covestro op de beurs gebracht werd. Voor meer informatie, zie www.bayer.com.
Contact:
Joris Poppe:
Tel: 0032 471 48 14 03
E-mail: joris.poppe@bayer.com
L.BE.COM.03.2017.4070