Slakken kunnen dodelijke ziekte overbrengen op honden

Bayer roept 26 juni uit tot ‘Dag van de gevaarlijke slak’

De longworm mag dan nog vrij onbekend zijn bij hondenbaasjes, de parasiet rukt op in België. Uit onderzoek uitgevoerd aan de universiteit van Luik blijkt dat 1 op de 20 besmet is.1 Om hondeneigenaars te informeren over de risico’s, lanceert Bayer een bewustmakingscampage. Tijdens de ‘Dag van de gevaarlijke slak’ op 26 juni kropen een 30-tal menselijke slakken van park tot park in Brussel, met in hun spoor heel wat nieuwsgierige passanten…

Enkele jaren geleden was de longworm nog onbekend in België, maar vandaag veroorzaakt de parasiet steeds meer infecties bij onze honden2. De worm tast longen en hart aan, waarbij de ziekte zelfs dodelijk kan zijn. Om mensen bewust te maken van de risico’s, roept de Animal Health-afdeling van Bayer dinsdag 26 juni uit tot ‘Dag van de gevaarlijke slak’. Want naast kikkers zijn het vooral naakt- en huisjesslakken die de longworm overdragen. En met een warme en vochtige meimaand achter de rug, zijn slakken momenteel talrijk aanwezig.

Dierenarts Dominique Gevaert: “Honden krijgen de ziekte door slakken te eten die besmet zijn met de larven van de longworm. Die slakken kunnen per ongeluk in het lichaam van je dier terechtkomen, bijvoorbeeld wanneer je hond gras eet of water uit een buitenkom drinkt. Zelfs likken aan het slijmspoor3 van een slak kan al gevaarlijk zijn. De infectie komt vooral voor bij jonge honden, omdat ze nieuwsgierig zijn. Maar in principe kunnen honden van elk ras op elke leeftijd worden getroffen door deze levensbedreigende parasiet.”

Raadpleeg je dierenarts
Bij een recente prevalentiestudie4 in ons land testten er 46 van de 979 honden positief (4,7%) op longwormziekte, waarvan 27 honden (3,6%) zelfs geen symptomen vertoonden. Dat maakt de longworm een onderschat gevaar voor je hond. De symptomen – hoest, vermoeidheid, bloedingen – zijn niet altijd even duidelijk en blijven soms uit, waardoor een laattijdige diagnose fataal kan aflopen. De longwormziekte is vrij onbekend in België, maar het risico op infectie is reëel. Dat komt omdat de parasiet oprukt in onze contreien, onder meer door de opwarming van het klimaat, het groot aantal slakken – 2016 was een recordjaar met maar liefst 30 slakken per vierkante meter5 ​ en de opmars van de rode vos in stedelijke gebieden, als belangrijkste infectiebron voor slakken.

Heb je een vermoeden van longwormbesmetting? Komt je hond in contact met naakt- of huisjesslakken of zijn er vossen in je buurt? Raadpleeg dan een dierenarts voor controle, want een vroege diagnose is van groot belang. Op de site www.slakkendodelijk.be vind je ook meer info over de longwormcampagne van Bayer.

Over Bayer
Bayer is een wereldwijd opererende onderneming met kernactiviteiten in de Life Science-sectoren van de gezondheidszorg en de landbouw. Bayer wil met zijn producten en diensten de mens van dienst zijn en bijdragen tot een hogere levenskwaliteit. Tegelijkertijd creëert Bayer waarde via innovatie, groei en hoog winstpotentieel. Het concern staat voor duurzame ontwikkeling en erkent zijn rol als sociaal en ethisch verantwoordelijke ‘corporate citizen’. In het boekjaar 2017 telde Bayer ongeveer 99.800 medewerkers en bedroeg de omzet 35 miljard euro. De investeringen bedroegen 2,4 miljard euro en de R&D-uitgaven 4,5 miljard euro. Voor meer informatie, zie www.bayer.com.

Voor meer info
Bayer I Joris Poppe I Tel. +32 471 48 14 03 I [email protected] I www.bayer.be
RCA PR I Yannick Speelmans I Tel. +32 497 66 08 86 I [email protected] I www.rcapress.be

 1,4 Lempereur et al. (2016) Prevalence of Angiostrongylus vasorum in Southern Belgium, a coprological and serological survey, Parasites & vectors 9:533

2 Elsheikha et al. (2014) Recent advances in the epidemiology, clinical and diagnostic features, and control of canine cardio-pulmonary angiostrongylosis, Veterinary Research 45:92

3 Conboy et al. (2017) Spontaneous shedding of metastrongyloid third-stage larvae by experimentally infected Limax maximus, Parasitol Res 116:S41-S54

5 Freys J. (2016) Recordjaar: 30 slakken per m², Het Laatste Nieuws – De Persgroep Publishing, https://www.hln.be/nieuws/recordjaar-30-slakken-per-m~a408a4a6/